Zonnepanelen, nog steeds een uitstekende investering!
Bij Sollie Zonnepanelen koopt u niet enkel een PV-installatie, maar ook service en garantie staan bij ons hoog in het vaandel. Wij berekenen aan de hand van de ligging, oriëntatie, elctriciteitsprijzen, distributieprijzen, prosumententarief, etc... uw rendement en terugverdientijd. De door ons opgegeven terugverdientijd en financieel rendement voor uw pv installatie zijn reeds meermaals in de praktijk bewezen. Onze installateurs zorgen tevens voor een perfecte afwerking en zorgen ervoor dat de kabels, etc zo veel mogelijk weggewerkt worden.
Zonnepanelen zijn nog steeds een uitstekende investering. Door de technologische vooruitgang en de wereldwijde prijsdaling van PV-panelen wordt het investeren in zonne-energie elk jaar een stuk interessanter.
Energielening
Wilt U aan uw woning werken uitvoeren om zo energie te besparen, bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen ? Dan kan u deze werken misschien financieren met een energielening van de Vlaamse overheid. Deze energielening wordt uitgekeerd via de "energiehuizen". Elk energiehuis beslist zelf of zij een energielening uitkeren of niet.
Dit onder bepaalde voorwaarden. die U ook terugvind op de site van de Vlaamse overheid.
- U kan maximaal 10.000,- euro lenen.
- De intrest bedraagd maximaal 2%
- De lening moet op 5 jaar terugbetaald worden.
- Voor sommige doelgroepen bedraagt de intrest 0%
Evolutie Elektriciteitsprijzen
Hoe geschikt is uw dak voor zonnepanelen?
Hoeveel kost een PV-installatie? Wat is de terugverdientijd? Op al deze vragen én meer heeft de zonnekaart het antwoord klaar. Veel eigenaars met een zonnig dak realiseren zich te weinig welke kansen ze laten liggen. De zonnekaart opgemaakt door het Vlaams Energieagentschap (VEA) brengt daar verandering in.
De vorige Vlaams minister van Energie Bart Tommelein:
Iedereen kan nu met eigen ogen vaststellen dat de meeste daken geschikt zijn en dat zonne-energie winstgevend en niet duur is. Met de zonnekaart willen we zoveel mogelijk mensen, bedrijven, verenigingen, scholen, overheden,… overtuigen om mee te investeren.
Zonne-energie omvormers
SMA
Omvormers zijn het hart van iedere zonne-energie installatie! SMA biedt omvormers voor alle types zonnepanelen aangesloten op de installatie in uw woning, maar ook voor commerciële toepassingen in bedrijven. Dit voor de klassieke netverbonden systemen, maar ook voor onafhankelijke eilandnetten op afgelegen plaatsen.
U verbruikt weinig of net mega veel?
Geen nood. Het SMA aanbod is uitgebreid en haalt moeiteloos megawattbereik waar nodig.
Ook voor het vervangen van defecte omvormers van bestaande installaties kan U bij Zonnepanelen Sollie terecht!
SolarEdge
SolarEdge maximaliseert PV-opbrengst. Het voorkomt dat uw installatie uitvalt als er zich schaduw voordoet op uw panelen, of er een paneel defect is.
Bovendien geeft SolarEdge 12 jaar garantie!
AREI-keuring
De AREI-keuring moet worden uitgevoerd vóór een PV-installatie in gebruik kan worden genomen. AREI staat voor Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties. Met deze keuring wordt onderzocht of de installatie voldoet aan de normen en het veilig is om de PV-installatie op te starten.
Het AREI-keuringsverslag wordt opgesteld door een erkende keuringsinstantie. Zoals bepaald door de FOD Economie (zie nota 72 en nota 72bis) bevat een volledig verslag minstens:
- de datum van de keuring
- het aantal, type, serienummer en maximaal AC-vermogen van de omvormer(s)
- Het aantal en het piekvermogen van de zonnepanelen
- de meterstand op het moment van de keuring
Een volledige AREI-keuring is erg belangrijk! Ze bepaalt de datum van indienstname. Als een verslag onvolledig is zal de netbeheerder dit niet aanvaarden en moet de installatie opnieuw gekeurd worden.
Monitoring
SMA Sunny Portal, Handig en toekomstbestendig!
Door gebruik te maken van SMA Sunny Portal app blijven eigenaars en installateurs van zonnestroominstallaties altijd op de hoogte. Bovendien kunnen ook na plaatsing oplossingen voor intelligent energiebeheer, opslag-, en optimalisatie toegevoegd worden.
- Toekomstbestendige communicatie via Ethernet en WLAN
- Automatische omvormer updates
- Keuze tussen lokale en online monitoring via Sunny Portal en Sunny Places
SolarEdge monitoring portal.
Het web-gebaseerde monitoring platform van SolarEdge biedt verbeterde PV-performance monitoring en opbrengstgarantie dankzij onmiddellijke foutdetectie en alarmmeldingen op paneel-, string- en systeemniveau.
Er is geen hardware of bekabeling nodig om gegevens van de power optimizers over te brengen naar de omvormer: de monitoring sensoren en zenders zijn in de SolarEdge power optimizer en omvormer geïntegreerd en de meetgegevens worden over de reguliere lijnen verzonden. Bekijk uw opbrengsten via het SolarEdge monitoring portal.
Bekijk hieronder een demo video
Digitale meters, terugdraaiende meters en zonnepanelen?
Mijn panelen zijn geplaatst voor 31/12/2020 en ik heb nog een terugdraaiende meter:
Met je zonnepanelen en een klassieke terugdraaiende teller wordt je energiefactuur berekend volgens het principe van de terugdraaiende teller, in combinatie met het prosumententarief.
De terugdraaiende teller:
- draait vooruit wanneer je meer energie verbruikt dan je produceert en
- draait terug wanneer je meer energie produceert dan je verbruikt.
Het prosumententarief is een forfaitaire vergoeding, waarvan de berekening afhankelijk is van je netgebied en van het vermogen van je omvormer(s).
Zijn je zonnepanelen ouder dan 15 jaar? Dan zijn we verplicht een digitale meter bij jou te installeren. Wat dit voor jou betekent, lees je hier.
Heb je ook een analoge exclusief-nachtmeter? Dan wordt die ook vervangen door een digitale meter.
Berekening factuur
Het Grondwettelijk Hof vernietigde op 14/01/2021 het principe van de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter. Op dit moment verandert er voor jou niets. Wanneer jouw klassieke meter vervangen wordt door een digitale meter, dan wordt je energiefactuur berekend volgens werkelijk verbruik.
Groenestroomcertificaten
Wie vandaag groenestroomcertificaten krijgt, blijft die ontvangen. Noch het arrest van het Grondwettelijk Hof, noch de overstap naar het systeem van werkelijk verbruik heeft daar invloed op.
Mijn panelen zijn geplaatst voor 31/12/2020 en ik heb reeds een digitale meter:
Het Grondwettelijk Hof vernietigde op 14/01/2021 het principe van de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter.
Vanaf de publicatie van dit arrest in het staatsblad op 1 maart 2021 wordt je energiefactuur berekend volgens je werkelijke verbruik en draait je digitale meter niet meer ‘virtueel’ terug.
Wat betekent dit voor jou?
- Je betaalt geen prosumententarief meer.
- Hoe meer je zelf verbruikt van je opgewekte energie, hoe lager je energiefactuur. Gebruik je elektrische toestellen dus maximaal wanneer de zon schijnt en betaal minder. We begrijpen dat dit een grote verandering is. Kijk zeker eens op maakjemeterslim.be, daar vind je heel wat toepassingen die je daarbij kunnen helpen.
- • Je teveel aan geproduceerde elektriciteit kan je verkopen aan je energieleverancier. Als je van je energieleverancier nog geen bericht hebt ontvangen, neem dan zelf contact op en sluit een teruglevercontract af. Voor een vergelijking van tarieven, kan je terecht bij vtest.vreg.be.
Berekening factuur
Op 1 maart 2021 werden de meterstanden door Fluvius bepaald, met uitlezing van je meter, en overgemaakt aan je energieleverancier. Op basis van de meterstanden werd er een eindfactuur opgemaakt. Een eventueel productieoverschot werd niet overgedragen.
Premie
Omdat deze beslissing financiële gevolgen heeft voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter, betaalt de Vlaamse Regering een retroactieve investeringspremie uit.
Groenestroomcertificaten
Wie vandaag groenestroomcertificaten krijgt, blijft die ontvangen. Noch het arrest van het Grondwettelijk Hof, noch de overstap naar het systeem van werkelijk verbruik heeft daar invloed op.
Retroactieve investeringspremie?
Eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter die financieel getroffen worden door het verdwijnen van de terugdraaiende teller, kunnen een retroactieve investeringspremie aanvragen, op voorwaarde dat ze hun investering tot op heden nog onvoldoende konden terugverdienen.
U kunt uw premieaanvraag tot uiterlijk 6 maanden na de plaatsing van de digitale meter indienen.
Meer info over de retroactieve investeringspremie