zonnepanelen reinigen
images/zonepanelen_pannendak.jpg

Reinigen zonnepanelen

reinigen zonnepanelen
Het reinigen van zonnepanelen is belangrijk voor het rendement, en daarom ook voor uw besparing. Wij raden aan uw zonnepanelen regelmatig te controleren op vuil. Hier ontdekt u alle informatie wat betreft het reinigen van zonnepanelen.

 

Reinigen van zonnepanelen, noodzakelijk of niet?

Het reinigen van zonnepanelen is niet noodzakelijk maar wel aan te raden. Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Dit komt doordat eventueel vuil wat op uw zonnepanelen komt vaak weg wordt gespoeld door de regen of weg geblazen wordt door de wind. Zonnepanelen hebben een vuilafstotende laag wat er voor zorgt dat het meeste vuil er zonder uw hulp af wordt gespoeld. Maar grondig reinigen van zonnepanelen doet de natuur niet voor u. Daarom raden wij u aan om ongeveer 3 keer per jaar uw zonnepanelen te controleren op vuil. Door het reinigen van zonnepanelen over te slaan blijft dit vuil liggen. Zo wordt het rendement beïnvloed met ongeveer 2 tot 3 procent per jaar. Ook is het belangrijk om uw zonnepanelen te (laten) controleren op eventuele beschadigingen. Zo wordt er niet alleen gezorgd voor een hoger rendement maar ook voor een langere levensduur. En u wilt natuurlijk wel dat uw investering zo lang mogelijk mee gaat om zoveel mogelijk te besparen.

 

Het reinigen van zonnepanelen, wanneer moet u dit doen?

De beste tijd voor het reinigen van zonnepanelen is aan het begin van de lente. Wij zijn zelf altijd blij als de eerste zonnestralen in de lente tevoorschijn komen, deze zonnestralen vinden uw zonnepanelen ook fijn. De lente en de zomer zijn de periodes met de meeste zonuren. Daarom moeten de zonnepanelen er voor deze tijd goed en schoon bij liggen. Controleer en reinig uw zonnepanelen daarom altijd op tijd, zo behaalt u het maximale rendement. Door het reinigen van zonnepanelen presteren uw zonnepanelen weer optimaal.

Het reinigen van zonnepanelen is ook zelf te doen

Bent u erachter gekomen dat er vuil op uw zonnepanelen zit? Gelukkig is er de mogelijkheid om het reinigen van zonnepanelen zelf te doen. Houdt hiervoor wel rekening met bepaalde aandachtspunten. U wilt natuurlijk niet dat u met uw goede bedoelingen uw zonnepanelen beschadigd. Het reinigen van zonnepanelen moet u absoluut niet doen met normale zeep of een allesreiniger. Met deze middelen tast u de vuilafstotende laag van uw zonnepanelen aan. Gebruik daarom voor het reinigen van zonnepanelen alleen zeep die hier speciaal voor is gemaakt. Het is natuurlijk ook mogelijk om uw zonnepanelen te reinigen met enkel lauw water en een zachte borstel of spons. Let er wel op dat u geen schuurspons gebruikt, dan is het mogelijk dat u krassen veroorzaakt op uw zonnepanelen. Dit gaat ten koste van het rendement. Een hogedrukspuit is makkelijk om vuil weg te halen maar een hogedrukspuit heeft enorm veel kracht, gebruik deze daarom niet voor het reinigen van zonnepanelen.